divendres, 23 de novembre del 2012

Es presenta la CUP a la Facultat de Biologia de la UB amb més d'un centenar de persones


Sota el títol "la CUP a la universitat", s'ha presentat aquest migdia la CUP-Alternativa d'Esquerres a la facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. L'acte, que ha tingut lloc a l'Aula Magna de la facultat, ha comptat amb una assistència de més d'un centenar de persones i els ponents Pau Lozano, Clara Camps i Quim Arrufat.

Per la seva banda, Pau Lozano, exmilitant del SEPC i d'Arran i número 2 a la llista de la CUP-AE de la circumscripció de Lleida, ha fet un repàs de les lluites estudiantils dels últims anys. Amb el moviment antibolonya com a referència, ha deixat molt clar el potencial de la lluita estudiantil en uns temps en què es va aconseguir fer trontollar el sistema universitari. Per altra banda, ha lamentat que les lluites estudiantils dels últims anys, per més que hagin estat potents, no s'han traduït en victòries polítiques, ans al contrari. Seguint en la línia d'en Pau Lozano, Clara Camps, sociòloga, professora de la UB i activista a la PUDUP, ha criticat el full de ruta que té marcat la universitat pública a curt i a mitjà termini: "mercantilització del coneixement, elitització, pujada de taxes i matrícules". Tot un procés, en definitiva, que és la culminació d'uns objectius polítics que vénen marcats des de finals dels anys 90 per part de la Unió Europea i els seus membres, i en què hi han participat partits de tot l'arc parlamentari, tant de l'esquerra com la dreta.

Finalment, Quim Arrufat, regidor de la CUP a Vilanova i la Geltrú i número 3 per Barcelona, ha remarcat el paper de la universitat pública en el model social que defensa la CUP i ha desplegat el programa i el funcionament de la CUP, estructurant-se en els seus tres eixos bàsics: autodeterminació, deute financer i radicalitat democràtica. Recalcant una defensa de la independència com a eina per a poder canviar les coses, Quim Arrufat ha destacat la sobirania política, econòmica i social com a mitjà necessari per a desfer-nos de les oligarquies de l'Estat, així com també dels poders fàctics catalans. En aquest sentit, ha fet una defensa d'una radicalitat democràtica que precisa en aquests moments de la necessitat de deixar de pagar el deute financer a costa del públic, suposant això una hipoteca per a la democràcia del país "en què el poble tendeix a decidir sobre res cada quatre anys". Així mateix, ha carregat contra les estructures dels partits polítics convencionals, que consoliden el model polític actual. En aquesta línia, ha afirmat que "la CUP no ens representa, no anem ni davant, ni darrere, ni al costat dels moviments socials: hi estem mesclats i n'hem de ser el seu altaveu".