dimarts, 17 d’abril del 2012

Bon comunicat d'Oleguer!

Contenidors cremats, destrosses al mobiliari urbà, aparadors trencats, gasos lacrimògens, llançament de pilotes de goma, ulls rebentats, melses destrossades, fractures d’ossos. Cops i més cops. “Aquests catalans són ben folls” diria aquell. Però quan un va més enllà de la bogeria i intenta trobar–ne les causes, s’adona que el context social té gran part de culpa en tot plegat.

És totalment criticable la crema de contenidors, establiments o destrosses al mobiliari urbà. Però quedar-nos en això i no veure la tensió generada per la situació extrema a la que cada vegada més famílies es veuen abocades al quedar-se sense feina, sense casa, sense recursos i sense perspectives per capgirar la situació, només pot ser diagnosticat com a miopia voluntària i voluntat difamadora.

La situació és molt més complexa. Ens diuen que ens estrenyem el cinturó, que és temps de crisi, que no queda altre remei, que la situació és excepcional… I això, tot ho justifica. Discursos presentats com a neutres però amb una alta càrrega ideològica. No hi ha altra opció, és l’únic camí. I així, van aprovant polítiques i retallades que de neutres no en tenen res.

És sota el paraigua de l’excepcionalitat i la urgència que, sense negociar-la amb la classe treballadora, es va aprovar i s’està aplicant la Reforma Laboral. Tot i això, el mateix PP ha reconegut que la reforma no generarà llocs de treball a curt termini. Llavors, per què tanta pressa en aprovar-la? Sembla clar que l’objectiu principal no és el de crear ocupació sinó el d’afavorir l’empresariat en detriment de les condicions dels treballadors i treballadores.

És en aquest context que es convoca la Vaga General i on trobem l’explicació de l’ampli seguiment i les massives mobilitzacions a diferents ciutats del país (a Sabadell, la més gran que jo recordi). Sembla, però, que hi ha una voluntat premeditada de focalitzar l’atenció en els aldarulls i amagar així el profund malestar d’una població que ofegada amb tanta retallada expressa el seu rebuig.

Entenent això, es pot anar més enllà de la simple anàlisi que ho considera vandalisme i veure mostres d’impotència i ràbia contra aquest sistema que generalitza la pobresa, perpetua les desigualtats i ofega esperances. No per això deixen de ser accions criticables però també ens permet veure clar que una “ofensiva policial i judicial” com la que ha anunciat Felip Puig no pretén solucionar el problema sinó aconseguir una ciutadania submisa mitjançant la por.

És perillós i molt preocupant que s’instauri la cultura de la por i la repressió indiscriminada contra aquelles persones que protesten per les accions de qui governa. Semblava que utilitzar l’amenaça de patir represàlies per acabar amb les manifestacions de dissidència política eren mètodes passats. Però no. Parlar de regular el dret de reunió i manifestació, aplicar lleis d’excepció o que s’empresoni preventivament com ja s’ha fet en aquest cas, representa un retrocés brutal en termes de drets i llibertats. I es fa pel boc gros. Amb ells o amb nosaltres. Això és el que s’extreu de l’afirmació “ja no s’hi val el passava per allí ” de Felip Puig. Ja no es tracta de cometre o no un delicte, sinó de participar en una manifestació on es cometi un delicte. No es persegueix una acció concreta. Sinó idees.

Altra vegada, s’aprofita l’alarmisme i l’excepcionalitat per retallar drets, aquesta vegada polítics i socials. I és que ja se sap, estem en temps de crisi i ara toca estrènyer-nos el cinturó… més ben dit, que uns se’l treguin per collar-nos-el a la resta. Al coll i ben fort.